Koronavírus: Karanténa sa v Česku od 1. septembra skráti na desať dní

24.08.2020 Celý región

Praha 24. augusta (TASR) - Ľudia, ktorí musia ísť v Česku pre koronavírus do karantény, v nej už na budúci týždeň nebudú musieť byť 14 dní, ale len desať. Podľa spravodajského servera iDNES.cz to v pondelok povedal český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

"Od 1. septembra bude zmena ako v rúškach, tak v karanténe a izolácii - skráti sa na desať dní," povedal minister počas diskusie o takzvanej inteligentnej karanténe.

Rúška budú od septembra povinné všade na úradoch a v orgánoch verejnej správy, v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach a všade vo verejnej doprave.

Nebudú však povinné v školách a v obchodoch, ani v kaderníctvach či reštauráciách, ako minister pôvodne plánoval.
 

Za deň pribudlo v Česku 135 prípadov nákazy koronavírusom

Praha 24. augusta (TASR) – V priebehu nedele pribudlo v ČR 135 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Najviac osôb s potvrdenou infekciou bolo podľa českého ministerstva zdravotníctva v okresoch Kolín a Uherské Hradište. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

Podľa prehľadu ministerstva zdravotníctva bolo k pondelňajšiemu ránu v Česku potvrdených celkovo 21 923 prípadov nákazy koronavírusom a celkovo bolo vykonaných 840 008 testov.

Aktuálne je v ČR 5386 ľudí s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, z toho 116 ľudí potrebovalo k nedeľnému popoludniu lekársku starostlivosť. Celkovo 16 125 ľudí sa už vyliečilo. V súvislosti s koronavírusom zomrelo 412 ľudí.
 
 

V Maďarsku pribudlo 36 nakazených koronavírusom, nikto nezomrel

Budapešť 24. augusta (TASR) – Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 36 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom nezomrel za posledný deň nikto, uviedol v pondelok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Nemocničné ošetrenie si vyžaduje 59 pacientov, z ktorých deväť je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Celkový počet nakazených koronavírusom v krajine dosiahol 5191. Ochorenie COVID-19 diagnostikovali u 613 obetí. Z nákazy sa zotavilo 3695 ľudí, pričom aktuálne je nakazených 883 osôb.

Vláda tento týždeň rozhodne o sprísnení vstupu do krajiny od 1. septembra vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu vo väčšine európskych krajín.
 
 

Rusko hlási 4744 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 24. augusta (TASR) - Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4744, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo 961.493. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na protikoronavírusové krízové centrum.

Denná miera rastu počtu nakazených aktuálne nepresahuje 0,5 percenta.

Najväčší počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vykazuje Moskva, a to 625 infikovaných v priebehu 24 hodín; nasleduje Petrohrad so 182, Moskovská oblasť 148, Rostovská oblasť 131 a Stavropoľská oblasť 129.

V priebehu 24 hodín sa vyliečilo ďalších 2456 pacientov. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 773.095 ľudí, čo predstavuje približne 80,4 percenta z celkového počtu infikovaných.

Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, stúpol v pondelok o 65, čo je o osem menej než v nedeľu a ich celkový počet dosiahol 16.448
 
 

Francúzsko zavedie recipročné opatrenia voči cestujúcim z Británie

Paríž 24. augusta (TASR) – Francúzsko v najbližších dňoch zavedie recipročné opatrenia voči cestujúcim zo Spojeného kráľovstva po tom, čo Londýn zaviedol povinnú 14-dňovú karanténu pre každého cestujúceho z Francúzska. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

„Zavedieme opatrenie s názvom reciprocita, aby hranice neboli našimi britskými priateľmi zatvorené jednostranne," uviedol štátny tajomník pre európske záležitosti z francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Clément Beaune pre televíziu France 2.

Dodal, že voči cestujúcim, ktorí sa budú vracať zo Spojeného kráľovstva, sa v najbližších dňoch zavedú reštrikčné opatrenia.

Spojené kráľovstvo od 21. augusta vyžaduje, aby cestujúci z Francúzska pred vstupom do krajiny preukázali, že nemajú symptómy ochorenia COVID-19 alebo že neboli v kontakte s nakazenou osobou najmenej 14 dní pred vycestovaním.

Britské orgány taktiež od 15. augusta vyžadujú, aby navrátilci absolvovali 14-dňovú domácu karanténu z dôvodu vysokého počtu nakazených vo Francúzsku.

Niektoré orgány v oboch krajinách tieto opatrenia označili za nepotrebné.
 
 

Dovolenka na Bali? Do konca roka na ňu zabudnite

Jakarta 24. augusta (TASR) – Zahraniční turisti nebudú môcť navštíviť Bali do konca roka 2020 z dôvodu obáv zo šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na guvernéra Bali. Tento indonézsky ostrov pôvodne plánoval povoliť vstup cudzincom od septembra.

Úrady na Bali znovu otvorili pláže, chrámy a ďalšie turistické miesta pre domácich návštevníkov na konci júla a oznámili, že zahraničným turistom opäť povolia vstup na ostrov od 11. septembra.

Plánovaný návrat cudzincov však bol nateraz zrušený v súvislosti s narastúcim počtom prípadov nákazy v Indonézii i tým, že mnohí cudzinci majú vo svojich domovských krajinách zákaz vycestovania do zahraničia.

Jakarta takisto ešte nezrušila zákaz vstupu zahraničným turistom na územie Indonézie.

„Situácia v Indonézii neumožňuje zahraničným turistom navštíviť Indonéziu vrátane... Bali," uviedol guvernér ostrova I Wayan Koster vo vyhlásení zo soboty.

„Centrálna vláda podporuje plány (Bali) týkajúce sa oživenia cestovného ruchu tým, že otvorí dvere zahraničným turistom. Vyžaduje si to však opatrnosť... a dôkladnú prípravu," píše sa v oficiálnom liste. Nový termín znovuotvorenia Koster nestanovil.

Bali eviduje viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom a približne 49 úmrtí. Indonézia celkovo od začiatku pandémie zaznamenala už viac ako 153 000 infikovaných a 6680 úmrtí.
 
 

Belgicko opäť hovorí o stabilizácii situácie, má takmer 10.000 úmrtí

Brusel 24. augusta (TASR) - Počet potvrdených infekcií novým typom koronavírusu v Belgicku aj naďalej klesá. Minulý týždeň bolo denne zistených v priemere 493 osôb pozitívne testovaných na COVID-19, pričom v celoštátnom meradle išlo o pokles nových prípadov osem dní po sebe. Uviedla v pondelok belgická televízna stanica RTBF.

Cieľom federálnej vlády je do 1. septembra, do začiatku nového školského roku, dospieť pod hranicu 100 nových infekcií denne. Podľa vyjadrenia hovorkyne medzifederálneho krízového centra pre COVID-19 Fredericy Jacobsovej krajina má ešte k tomu ďaleko, aj preto treba venovať "osobitnú pozornosť" základným pravidlám zavedeným proti šíreniu pandémie.

Najvyšší počet novoinfikovaných osôb bol minulý týždeň v regióne hlavného mesta Brusel, v priemere 128 nových infekcií za deň, čím metropola už v tejto štatistike "predbehla" aj provinciu Antverpy (v priemere 111 prípadov denne). Zároveň však možno hovoriť o stabilizácii situácie, pričom epidemiológovia predpokladajú, že sa podarilo prekonať vrcholovú krivku druhej vlny nákazy.

Naznačuje to aj zníženie počtu nových hospitalizácií súvisiacich s COVID-19 - denný priemer je 24 nových pacientov, kým predminulý týždeň to bolo 35 pacientov denne. Počas minulého týždňa sa stabilizovala aj smrtnosť, keď denne umrelo v priemere deväť ľudí. Úrady už evidujú 9992 obetí nového typu koronavírusu, zároveň však priznávajú, že túto štatistiku by bolo treba prehodnotiť hlavne v prípade vysokého počtu úmrtí v domovoch dôchodcov.
 
 

Trump oznámil schválenie liečby COVID-19 krvnou plazmou

Washington 24. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump v nedeľu oznámil núdzové schválenie novej liečby ochorenia COVID-19 s použitím krvnej plazmy odobranej pacientom, ktorí už chorobu prekonali. Predpokladá sa, že plazma obsahuje protilátky prospešné v boji s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty patria medzi krajiny najviac zasiahnuté pandémiou - úrady tam evidujú najmenej 176.000 prípadov -, pričom prezident Trump je pod veľkým tlakom dostať nákazu pod kontrolu. Plazmová terapia podľa Trumpa vykazuje "neuveriteľnú úspešnosť" a "zachráni nespočetne veľa životov."

Zdravotní odborníci Bieleho domu boli však vo svojich vyjadreniach opatrnejší. Efektivita liečby je medzi expertmi stále predmetom debaty a niektorí varovali, že liečba môže mať vedľajšie účinky, píše agentúra AFP.

Prezidenta Trumpa v pondelok čaká nominačný zjazd Republikánskej strany. V krajine čelí kritike za údajne nedostatočné zvládnutie priebehu pandémie a tiež za súvisiacu hospodársku krízu. V politických prieskumoch pred novembrovými voľbami zaostáva za svojím demokratickým súperom Joeom Bidenom.
 
 

Katalánsko oznámilo obmedzenia zhromaždení viac ako 10 ľudí

Madrid 24. augusta (TASR) - Katalánsky premiér Quim Torra v pondelok oznámil, že v tomto autonómnom regióne sa zavádza zákaz zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi a rozsiahle testovanie tamojšieho pol milióna študentov. Informovala o tom agentúra AP.

Cieľom nových opatrení je obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pred opätovným otvorením škôl v polovici septembra, ktoré podľa úradov a odborníkov predstavujú vysoké riziko prenosu vírusu.

Torra označil nasledujúce tri týždne za rozhodujúce v boji s nákazou, nielen čo sa týka aktuálneho vývoja pandémie, ale aj jej ďalšieho vývoja počas jesene a v zime.

Katalánsko v pondelok potvrdilo ďalších 1776 nových prípadov nákazy. V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných takmer 700 pacientov, pričom 134 z nich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V Španielsku sa podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa koronavírusom nakazilo celkovo už 386.054 ľudí a 28.388 osôb zomrelo v spojitosti s chorobou COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje.
 
 
 

Španielsko po prudkom náraste počtu nakazených sprísňuje opatrenia

Madrid 24. augusta (TASR) - Španielsko po prudkom náraste počtu nakazených novým koronavírusom zaviedlo vo viacerých regiónoch nové reštriktívne opatrenia. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na španielske úrady.

Autonómne spoločenstvo Murcia na juhu krajiny zakázalo zhromaždenia viac ako šiestich ľudí, ktorí nie sú z tej istej domácnosti.

Úrady v hlavnom meste Madrid všetkých obyvateľov vyzvali, aby sa vyhli spoločenským kontaktom, ktoré nie sú nevyhnutné.

Miestne úrady na baleárskom ostrove Malorka priznali, že tam prebieha druhá vlna nákazy a že rýchle šírenie vírusu bráni spätnému zisteniu kontaktov infikovaných.

Katalánsky premiér Quim Torra v pondelok oznámil, že v tomto autonómnom regióne sa zavádza zákaz zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi.

Katalánsko takisto zníži počet žiakov v školských triedach a sektoru vzdelávania dá k dispozícii 500.000 testov na COVID-19, aj napriek nedostatku učiteľov a tried.

Španielsko v posledných dňoch zaznamenalo prudký nárast prípadov, keď denne pribúdalo viac ako 3000 nových infekcií. Denný nárast počtu prípadov v júni klesol pod 100, v priebehu júla však počty prípadov začali znova narastať, píše DPA.
 

Vyberte región